Savcıya 'Oltu Taşı' Diye 'Rus Taşı' Tespihi Sattılar

Erzurum'daki tarihi Rüstem Paşa bedesteninde savcı Hüseyin Ayyayla'ya 'Oltu taşı' diye 'Rus taşı' tespih sattığı iddiasıyla esnaf A.K., 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.


Savcıya 'Oltu Taşı' Diye 'Rus Taşı' Tespihi Sattılar

Erzurum'daki tarihi Rüstem Paşa bedesteninde savcı Hüseyin Ayyayla'ya 'Oltu taşı' diye 'Rus taşı' tespih sattığı iddiasıyla esnaf A.K., 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Satılan tespihlerin yüzde 100 'Oltu taşı' olduğunu ileri süren ve dolandırıcılıktan dava açılmasını eleştiren avukat Bilgin Ertaş, "Dava, ErzurumOltu taşı ve Taşhan esnafının zedenelen imajının düzeltilmesi adına çok büyük önem arzetmektedir" dedi. 

Şimdi Ordu'da Cumhuriyet Savcısı olan Hüseyin Ayyayla, geçtiğimiz Mayıs ayında merkez Yakutiye İlçesi'ndeki 'Taşhan' olarak bilinen ve sadece Oltu taşı ürünlerin satıldığı Rüstem Paşa bedestenine gitti. Savcı Ayyayla, daha önce esnaf A.K.'dan aldığı 2 Oltutaşı tespihi geri getirerek farklı modelle değiştirmek istedi. Ayyayla, fiyat farkı vererek aldığı aldığı tespihlerin Oltu taşı olup olmadığı kontrol ettirmek için yine aynı yerdeki başka bir esnafa gitti. İddiaya göre tespihler 'Rus taşı' çıkınca Savcı Hüseyin Ayyayla satıcı A.K.'dan şikayetçi oldu. Ayyayla'nın şikayeti üzerine ifadesine başvurulan A.K., suçlamaları kabul etmedi. Esnaf A.K., savcıya verdiği tespihleri komşu dükkandan aldığını, tespihleri veren satıcının bu işte yeni olduğunu, bu nedenle yanlışlıkla Rus taşı vermiş olabileceğini ileri sürdü. Yaşananlar üzerine A.K. hakkında 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'serbest meslek sahibi kişilerin dolandırıcılığı' suçundan açılan davada 2-7 yıl arasında kadar hapis cezası istendi.

1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya A.K. hasta olduğu gerekçesiyle katılmadı. A.K.'nın avukatı Bilgin Ertaş, mahkemeye Oltu ve Rus taşı tespih örnekleri getirerek tanıtım yaptı. Müvekkilinin sattığı tespihlerin yüzde 100 Oltu taşı olduğunu vurgulayan Bilgin Ertaş, olay günü şikayetçinin müvekkilinden aldığı tespihleri başka bir esnafa gösterdikten sonra parasını geri aldığını bildirdi. Savcı Ayyayla'nın parasını aldığı halde tespihleri iade etmediğini öne süren Ertaş, şunları söyledi:

"Müşteki, dükkan komşularının müdahelesine rağmen tespihleri gasp edercesine uzaklaşmıştır. Şikayetçi tespihleri değiştirmiş olabilir. Müvekkilim tarafından kendisine satılan tespihler yüzde 100 Oltu taşıdır. Hukuk devletinde, hukuk adamının böyle bir hukuksuzluğa mahal vermesinden dolayı şaşkınım. Suç eşyası yönetmeliğinin 5'inci maddesi müşteki tarafında hiçe sayılmıştır. Açılmış olan dava soruşturma aşamasında takipsizlik verilerek kapatılmalıydı. Böyle bir olaydan dolayı dava açılıyorsa Tüketici Koruma Kanunu'nun yürürlükten kaldırılması gerekir. Ayıplı mal olarak tabir edilen tüm başvurular hakkında nitelikli dolandırıcılıktan işlem yapılması hiçbir hukuk düzeninde yok. Ben de 10 yıl kadar bu işle uğraştım. Oltu taşı ile Rus taşı arasında hiçbir ayırt edici fark yok. Rüstem Paşa esnafının imajı zedelenmiştir. Oltu Taşı ve Gümüş İmalatcılar Derneği'nin denetimleriyle Taşhan'da bu tür durumlara mahal verilmemektedir. Müvekkilime atılmış olan bu iftira ve hukuksuz eylemler dolayısıyla müşteki hakkındaHSYK'ya suç duyurusunda bulunacağız. Dosya ErzurumOltu taşı ve Taşhan esnafının zedenelen imajının düzeltilmesi adına çok büyük önem arzetmektedir."