Otizmli Hasta Yaşadığı Zorlukları Anlattı

Erzurum Uzmanlar Özel Eğitim Kurumu’nun düzenlediği programda kendisi de otizmli olan Birsen Başaran yaşadığı zorlukları otizmli çocukların aileleriyle paylaştı.


Otizmli Hasta Yaşadığı Zorlukları Anlattı

Tecrübelerini otizmli çocukların aileleriyle paylaşan Birsen Başar Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çekilmek istediğini söyledi.
Erzurum Lisesi Konferans salonunda düzenlenen programa Uzmanlar Özel Eğitim Kurumunun kurucusu Durmuş Kılıç, çok sayıda otizmli çocuk ve aileler katıldı. Hollanda’da otizm sunumları yapan aynı zamanda otizm üzerine kitapları bulunan Birsen Başar Türkiye’de de 20 ilde tecrübe paylaşımı sunumları yaptı. Türkiye’de kendisinin otizmli olmadığının düşünüldüğünü söyleyen Başar, Hollanda’da bilincin fazla olduğunu Türkiye’de bilinmediğini düşünüyor. 28 yaşında olan Birsen Başar’a 21 yaşında otizm teşhisi konuldu. Belçika’da Otizm Uzmanlığı Bölümünü bitiren Başar, “Otizmlilerin tamamı konuşamıyor. Verdiğim Seminerlerde aileler bana benim çocuğumda keşke senin gibi konuşsa diyor. Ben konuşabiliyorum ama insanları anlamakta zorluk çekiyorum. Otizmi Erzurum dağları gibi düşünelim, yukarısı görünüyor ama dağın görünmeyen kısmı daha büyük. Onları anlayabilmek için dağın alt tarafına da bakmak gerekir” dedi.
NE HATA YAPTIĞIMI ANLAMIYORUM
Özellikle arkadaşlık kurmakta çok zorlandığını söyleyen Başar, “Arkadaşlık nasıl kurulur bilmiyordum. Arkadaşlık yapmak için ne gereklidir bilemiyordum. Sosyalleşebilmek ve arkadaşlık kurabilmek için arkadaşlarımın arkasından gidiyordum. Öyle kurulur diye düşünüyordum. Ama onlar bana kızıyorlardı. Sonra ne hata yaptığımı anlamıyordum. Sorun neydi? Otizmliler karmaşık durumları anlamazlar sade bir şekilde anlatmak gerekir. Açık ve net olmalısınız.” şeklinde konuştu.
Yaptığı seminerlerin ne faydası olduğunun sorulduğunu söyleyen Başar, bu seminerlerin otizmlilere anlayış gösterilmesini sağlayacağını ve beklentileri azaltacağını söyledi.
CUMHURBAŞKANI İLE FOTOĞRAF ÇEKİLMEK İSTİYORUM
Kendine hedefler koyarak gerçekleştirmekten hoşlandığını belirten Başar, Hollanda Kraliçesi ile fotoğraf çekilmek için 5 yıl uğraştığını sonunda başardığını şimdi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çekilmeyi istediğini ifade etti. Otizmlilerin insanları duygusal zekalarının azlığından dolayı anlamakta çok zorlandığını anlatan Başar, “Markette bir daha görmeyeceğin insan bile görüşürüz diyor bunu anlamakta çok zorlanıyorum. Neden görüşürüz diyor. Bende artık uzatmıyorum inşallah deyip geçiyorum. Kafamız sorularla dolu.” dedi.