Türkiye'nin Acil Kitap Politikasına İhtiyacı Var!

Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan Ar-Ge raporuna göre Türk halkı günde 6 saat televizyon izliyor, günde 3 saat internete giriyor fakat kitap okumaya ancak yılda 6 saat vakit ayırıyor.


Türkiye'nin Acil Kitap Politikasına İhtiyacı Var!

DESAM raporuna göre Türk halkı olarak kitap okumuyoruz! Türkiye’de okuma alışkanlığı yok denecek kadar az. AB ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye’de sadece yüzde 0,01.
EN ÇOK FIKRALAR VE AŞK KİTAPLARI OKUNUYOR!
DESAM raporunda atıfta bulunulan UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) dünyadaki okuma alışkanlıkları raporuna göre Türkiye, kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında 86’ncı sırada; Gambiya, Fildişi Cumhuriyeti gibi Afrika ülkeleriyle birlikte yer alıyor.
Türkiye’de kitap okuyan on binde bir kişinin okuduğu kitaplara baktığımızda yani en çok okunan kitaplar ise genelde; Fıkra kitapları, Namaz hocası ve Dua kitapları ile aşk kitapları başı çekiyor.
AYDA 213 LİRA CEP TELEFONUNA YILDA 6,5 LİRA KİTABA AYIRIYORUZ!
Ayda cep telefonu ve iletişim masraflarına 213 lira ayıran 4 kişilik bir Türk ailesi kitaba ise ayda değil yılda sadece 6,5 lira ayırıyor.
Türkiye’de internet kafeler ve cep telefonu satış ofisleri ve bayilerinin sayısı çığ gibi artarken kütüphaneler sinek avlıyor.
1 MİLYON KÜTÜPHANE ABONESİNE KARŞIN 71 MİLYON CEP TELEFONU ABONESİ
Türkiye’de çoğu AB standardını taşımamakla birlikte bin 118 kütüphaneye çoğu ders çalışmaya giden öğrenciler olmak üzere yılda 18 milyon kişi giriş yaparken, 16 bin kütüphanesi bulunan ABD’de kütüphanelere yılda 1 milyar 400 milyon giriş yapılıyor. Bin 118 kütüphaneye karşın Türkiye’de 600 bini aşkın kahvehane bulunuyor.
Türkiye’de 1 milyon 25 bin kütüphane üye sayısı bulunuyorken 71 milyonun üzerinde cep telefonu abonesi var.
KİŞİ BAŞINA 1399 SİGARAYA KARŞIN 7 KİTAP DÜŞÜYOR!
Yapılan bir araştırmada gençler en önemli ihtiyaçlarının akıllı cep telefonu olduğunu dile getirirken BM İnsani gelişmişlik raporuna göre Türkiye’de kitap 235. sırada yer alan bir ihtiyaç malzemesi. Türkiye’de yılda kişi başına sigara tüketimi 1399 iken kişi başına 7 kitap düşüyor.
Yapılan bir araştırmada deneklerin 5/3’ ü son okuduğu kitabın adını hatırlayamazken futbolcu ve şarkıcıların künyelerini, sevgililerini bile ezbere saydığı görüldü.
Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan DESAM Başkanı Gürkan Avcı, “Oysa kitap okumak kişisel gelişimin yanı sıra beyin gelişimi açısından da oldukça önemli. Bu nedenle özellikle çocuklara mutlaka kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.
TÜRKİYE İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR!
Kitap okuyan insanların hem şanslı hem de farklı olduklarını söyleyen DESAM Başkanı Gürkan Avcı, “Öğrenci ve öğretmenlere okuduğu kitapları ve izlediği filmleri tavsiye ederek çok önemli bir rol model örneği sergileyen bir Milli Eğitim Bakanımızın olmasından memnuniyetle güç alarak Türkiye’nin biran önce kitap okuma ve okutma politikası oluşturması gerektiğini söylemek istiyorum. Çünkü Türkiye için rakamlar çok vahim ve tehlike çanları çalıyor. Türk halkı için okumak, temel yaşam ihtiyacı gibi algılanmalıdır. Bundan 40 - 50 sene önce Türkiye için okur -yazar olmak önemliydi. Ancak günümüzde sadece okur-yazar olmak değil, okumak ve yazmak gerekiyor. Bu Türkiye’nin önüne koyduğu hedefler doğrultusunda gelişim ve değişimi için zorunlu olduğu gibi çağdaş, güçlü ve saygın bir ülke olması için de şarttır” diye konuştu.
KİTAP OKUMA SORUNU MİLLİ GÜVENLİK SORUNU GİBİ GÖRÜLMELİ
Milli Eğitim, Kültür ve Gençlik Bakanlıklarının ortak politikasıyla başta gençler ve çocuklar olmak üzere tüm halkın gün içerisinde 10 sayfa kitap okuması gibi bir hedefi yakalamasının Türk halkında yaratacağı kültürel gelişim ve değişimi hiçbir politik uygulamanın gerçekleştiremeyeceğini ifade eden Avcı, “Günde 10 sayfa kitap okuyan biri, yılda 3650 sayfa, ayda 300 sayfalık bir kitap okumuş olur. Ayda bir kitap okuyan bir insanın yaşadığı entelektüel, demokratik, insani, vicdani ve kültürel değişimi hiçbir devlet politikası sağlayamaz” dedi.
OKUMAYAN BİR GENÇLİKLE BÜYÜK HEDEFLERE YÜRÜNEMEZ
Türkiye’de kitap okunmamasının yapısal nedenleri olduğunu belirterek, okul öncesi dönemden üniversite eğitiminin sonrasına kadar kitap okumanın stratejik bir konu olarak ele alınması gerektiğini kaydeden Avcı, “Kültür, eğitim ve bilim merkezleri olması gereken ilgili bakanlıkların kurumlarının Türkiye’de kitap okutma stratejilerinin olmadığını, kitapların halen e-kitap haline getirilemediğini, oysaki çağımızda kitabın, okurun evine, otomobiline, ayağına kadar götürülmesi gerektiğini belirterek "Günümüzde otomobilde, yolculukta, tatilde kitap okumanın önü açılmalıdır. Bunun için sesli kitaplar da yapılmalıdır. Klasik, eski kitap okuma alışkanlıklarımızı geliştirmeliyiz. Özellikle gençliğe farklı bir stratejiyle kitap okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Aksi takdirde okumayan bir gençlik ile büyük ve aydınlık hedeflere yürünemez” dedi.
ANNE BABALARA KİTAP SEVGİSİ İÇİN TAVSİYELER
Yılbaşı kutlamalarının yaklaştığı günümüze dönük hatırlatma ve tavsiyeler doğrultusunda anne babalara da telkinlerde bulunan Avcı, kitap sevgisi ve kitap okuma kültürü için şunları söyledi;
Yılbaşı yaklaşıyor. Başta anne babalar olmak üzere her vatandaşımıza önerimdir ki hediye ve ödül listenizin en başında mutlaka kitaplar olsun.
Evimizde mutlaka bir kütüphane yahut kitap köşesi bulunsun. Televizyon izleme veya dizi, film seyretme saatlerimiz olduğu gibi muhakkak kitap okuma saatleri de oluşturalım.
AVM ve çarşılara gittiğimizde kitapçılara da uğrayalım ve alışveriş listemizde yiyecek içeceklerin yanında kitapta bulunsun.
Bu arada mahkemelerimizin kimi para cezalarını kitap okuma cezasına çeviren örnek uygulamalarını artırması gerektiğini de hatırlatmak istiyorum.