Sağlık Bakanlığı'ndan Korkutan Açıklama

Sağlık Bakanlığı, bu grip sezonunda kendisinde grip virüsü olduğu laboratuvarlarca doğrulanmış 42 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bakanlık, öğretmenlere çağrıda bulunarak, grip şüphesi bulunan öğrencileri evlerine gönderin emri verdi.


Sağlık Bakanlığı'ndan Korkutan Açıklama

Erzurumpress- Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, tüm dünyada grip sezonunun yılın 40. haftasından başladığı ve bir sonraki yılın 20. haftasına kadar devam ettiğine dikkat çekilerek, “Ülkemiz grip vakalarını haftalık olarak değerlendirmekte ve elde edilen veriler eş zamanlı olarak Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılmaktadır. Tüm dünya ülkelerinden elde edilen bu veriler DSÖ tarafından haftalık olarak yayımlanmaktadır” denildi.
Türkiye’de grip hastalığının gönüllü 180 aile hekiminin katıldığı sentinelsürveyans (Sentinelsürveyans; belirlenmiş merkezlerden tanımlanmış zaman diliminde verilerin toplanması, analiz edilmesi ve bu konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması amacı ile geri bildirim yapılması sürecini kapsamaktadır.) ile takip edildiği belirtilerek şöyle denildi:
“Bu takiplerin yanı sıra laboratuvarlarımıza 81 ilden grip ön tanısı ile yatırılan hastalardan alınan klinik örneklerde gelmekte ve analizleri yapılmaktadır. Analizler sırasında grip virüslerinin yanı sıra diğer solunum yolu hastalıkları da araştırılmaktadır. Grip virüsleri arasında İnfluenza A(H3N2) diğer grip virüslerine göre bu sezon daha fazla görülüyor olmasına rağmen Avrupa’nın güneyinin de dahil olduğu bazı bölgelerde tespit edilen İnfluenza A(H1N1) sayılarında artış mevcuttur.
Avrupa’da yüksek olan grip hareketliliği halen devam etmektedir. 34 ülkede çalışılan 2 bin 535 numunenin yüzde 49’unda grip virüsü tespit edilmiştir.
Kuzey Amerika’da grip hareketliliği 2014 yılının sonunda ulaştığı en yüksek düzeyden sonra halen yüksek düzeyde devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise grip vakaları 2014 yılı Aralık ayında ulaştığı yüzde 30,4’lük düzeyinden yüzde 12,1 düzeyine gerilemiştir.”
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son hafta itibariyle grip aktivitesinin pik düzeyini tamamladığı ancak halen yüksek düzeyde olduğu vurgulanarak şu bilgiler verildi:
“12. hafta itibarı ile 3 laboratuvarımıza 5 bin 240 klinik şüpheli örnek gelmiştir. 5 bin 240 örneğin 549’unda (yüzde 10,4) İnfluenza B, 498’inde (yüzde 9,5) influenza A(H1N1), 128’inde (yüzde 2,4) İnfluenza A (H3N2) ürediği saptanmıştır. 16-22 Martitibari ile çalışılan 921 numuneden 312’sinde (yüzde 34) grip virüsü, 20’sinde (yüzde 2,1) ise diğer solunum yolu virüsleri tespit edilmiştir. Çalışılan numunelerin pozitiflik oranları haftalara göre aşağıdaki grafikte yer almaktadır. Gelen verilerin değerlendirilmesi yapıldığında 2015 yılının 10. Haftasında yüzde 45,2 olan grip vakalarının 11. Haftada yüzde 41,2 gerilediği tespit edilmiştir.”
“42 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİR”
“Bu grip sezonunda ülkemizde kendisinde grip virüsü olduğu laboratuvarlarca doğrulanmış 42 kişi hayatını kaybetmiştir” denilen açıklamada, “Hayatını kaybeden kişilerden 12’si (yüzde 28,5) 65 yaş ve üzerindedir. Hayatını kaybeden kişilerin 33’ünde (yüzde 78,5) İnfluenza A(H1N1), 4’ünde (yüzde 9,5) İnfluenza B, ve 5’inde (yüzde 11,9) İnfluenza A(H3N2) tespit edilmiştir. İnfluenza A(H1N1) hayatını kaybeden 33 hastadan 18’inin grip ile birlikte farklı bir hastalığı da bulunduğu anlaşılmıştır. İnfluenza B’den hayatını kaybeden 4 hastanın tamamında grip ile birlikte başka bir hastalık daha tespit edilmiştir. Son olarak İnfluenza H3N2 tespit edilen 5 hastanın 3’ünde yine aynı şekilde grip hastalığına başka bir hastalığın da eşlik ettiği anlaşılmıştır. Bakanlığımız ayrıca grip ile ilgili olarak ülke genelinde tüm sağlık kuruluşlarında viralpnömoni (zatürre) nedeniyle yatan hasta sayılarını günlük olarak izlemektedir” ifadelerine yer verildi.