“Direnişin Kanatları”nın Geliri Şehit Çocuklarının...

“Direnişin Kanatları”nın Geliri Şehit Çocuklarının Eğitimine bağışlandı

29 Ocak 2026 - 16:25

Tarihi romanlarıyla dikkat çeken gazeteci yazar Mavi Yıldırım’ın, Milli Mücadele’nin simge isimlerinden Nene Hatun’u konu alan eseri “Direnişin Kanatları”, ikinci baskısıyla yeniden okurlarla buluştu. İlk baskısında olduğu gibi ikinci baskısında da kitabın tüm gelirini şehit aileleri ve şehit çocuklarının eğitimi için bağışlayan Yıldırım, bu anlamlı çalışmasıyla takdir topladı.
İkinci baskının yayımlanmasının ardından yazar Mavi Yıldırım, Erzurum’daki bürokratlar, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşu başkanları ve iş dünyasından birçok isme kitabını takdim etti. Yıldırım, son olarak iş insanı Vahit Bingöl’e kitabını takdim ederek, sosyal sorumluluk temelli kültürel çalışmaların önemine dikkat çekti.

Vahit Bingöl ise, Yıldırım'ı bu tarihi şahsiyetleri romanlaştırmasından dolayı tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi. 

Tarihi bilinç oluşturmayı ve milli hafızayı diri tutmayı amaçladığını vurgulayan gazeteci yazar Mavi Yıldırım, “Direnişin Kanatları” adlı romanında, 93 Harbi’nde (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Erzurum savunmasında destanlaşan Nene Hatun’un fedakârlığını ve vatan sevgisini edebi bir dille ele alıyor. Roman, özellikle genç kuşaklara tarih bilinci kazandırmayı hedeflemesiyle öne çıkıyor.
Yazar Mavi Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bu topraklar, fedakârlıkla yazılmış destanların mirasıdır. Nene Hatun gibi kahramanlarımızı sadece anmak değil, onları doğru şekilde anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. ‘Direnişin Kanatları’ kitabımın birinci ve ikinci baskısından elde edilen geliri, şehit çocuklarımızın eğitimine katkı sağlamak amacıyla bağışlamaktan büyük onur duyuyorum. Bir çocuğun eğitimine dokunabilirsek, bir milletin geleceğine dokunmuş oluruz.”
Yeni Kitap Yolda: Kara Fatma’nın Destanı Yazılıyor
Öte yandan Mavi Yıldırım, ikinci kitabı için hazırlıklara başladığını da duyurdu. Yıldırım, bu kez Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarından Fatma Seher Erden, namıdiğer Kara Fatma’nın hayatını ve kahramanlık mücadelesini konu alan tarihi bir roman kaleme alacağını açıkladı. Yeni eserin de, tıpkı “Direnişin Kanatları” gibi, tarihsel gerçekliğe sadık kalarak hazırlanacağı belirtildi.
Kara Fatma (Fatma Seher Erden) Kimdir?
Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum’da doğdu. Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kadın kahramanlarından biri olan Kara Fatma, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’nın ardından Milli Mücadele’ye aktif olarak katıldı. Mustafa Kemal Atatürk ile bizzat görüşerek cephede savaşmak için izin alan nadir kadınlardan biri oldu.
Kara Fatma, kurduğu milis birlikleriyle İzmit, Bursa, Eskişehir ve Afyon cephelerinde düşmana karşı mücadele etti. Emrinde yüzlerce erkek ve kadın savaşçı bulunan Kara Fatma, gösterdiği cesaret ve liderlik nedeniyle “Kara” lakabıyla anıldı. Bir çatışmada esir düşmesine rağmen kaçmayı başaran kahraman, savaş sonrası uzun yıllar maddi sıkıntılar içinde yaşamış; ancak hiçbir zaman mücadelesinden ve duruşundan taviz vermemiştir.
Fatma Seher Erden, 1955 yılında İstanbul’da vefat etmiş, ardında vatan sevgisi, cesaret ve fedakârlıkla örülü bir kahramanlık mirası bırakmıştır.

Bu haber 276 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
BAŞKANI ALİM, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYİP ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELDİ
BAŞKANI ALİM, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYİP ERDOĞAN İLE BİR ARAYA...
Başkan Akpunar:
Başkan Akpunar: "Ramazan'a Yakışır Bir Hazırlık Yapıyoruz"